AERODİNAMİK LABORATUVARI 
Laboratuvar Asistanı Arş.Gör.Burhan Necati KIZILOĞLU burhan.necati@sivas.edu.tr

 


    Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Aerodinamik Laboratuvarına hoş geldiniz! Burası, havanın hareketinin incelendiği, aerodinamiğin heyecan verici dünyasının kapılarını araladığınız bir ortamdır. Bu laborauvarda, Akışkanlar Mekaniği ve Aerodinamik derslerine ait konularda uygulamalı ve teorik araştırmalar yapılmaktadır. Eğitim amaçlı rüzgar tüneli, akış ölçüm eğitim seti, ışınım (radyasyon) eğitim seti, ısı iletim eğitim seti, doğal ve zorlanmış ısı taşınım eğitim seti gibi son teknoloji ekipmanlarla donatılmış olan laboratuvarımız öğrencilerimize, akademik personelimize ve havacılık meraklılarına benzersiz bir deneyim sunmaktadır. Laboratuvarımızda sunulan eğitim ve deney setleri; havacılık, otomotiv, enerji ve inşaat gibi birçok sektörde önemli rol oynayan aerodinamik prensiplerini keşfetmek isteyen havacılık tutkunlarına hizmet etmektedir. Hem akademik hem de endüstriyel projeler için ideal bir ortam sağlamaktadır. Ayrıca, laboratuvarımızda deney yaparken öğrencilerimize alanında deneyimli ve uzman akademik kadromuz rehberlik etmektedir. Onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanarak, aerodinamiğin karmaşık dünyasını daha iyi anlayabilir ve uygulamaya dönük projeler gerçekleştirebilirsiniz.

EĞİTİM VE ARAŞTIRMA SİSTEMLERİ

1.SES ALTI RÜZGAR TÜNELİ

Cihazın Kullanım Amacı: Eğitimsel rüzgar tünelleri, hava gibi hareketli bir gaz içinde bulunan katı cisimlere gazın uyguladığı etkinin incelenmesi, araştırılması ve yorumlanması için tasarlanmış ve üretilmiş içindeki havanın hareket ettirildiği ve hızının ayarlanabildiği cihazlardır. 40cm x 40cm boyutlarında test odasına sahip olan cihaz maksimum 30 m/s hıza çıkabilmektedir.
Videoyu izlemek için bağlantıyı tıklayınız.

2.AKIŞ ÖLÇME EĞİTİM SETİ

Cihazın Kullanım Amacı: Bağımsız tip su akış ölçüm teknikleri eğitim seti ile sıvılarda debi ölçme uygulamaları yapılmaktadır. Deney seti üzerinde, Venturimetre, Orifismetre, türbin tip debimetre, ani daralma ve ani genişleme aparatları ile akış ölçümleri yapılabilmektedir.
Videoyu izlemek için bağlantıyı tıklayınız.

3.IŞINIM (RADYASYON) EĞİTİM SETİ

 

Işınım radyasyon eğitim setinde radyant ısı transferi ve radyant ısı değişimi kanunları, radyasyonla (hem ısı hem de ışık) ısı transferinin temel kanunlarının araştırılmasına izin verir. İki uygun dedektör, ışık filtreleri, ile hedef plakaları ve açıklık plakalarının her biri, paralel dereceli bir yol üzerindeki uygun taşıyıcılara monte edilir, araştırmacıların hızlı deneysel çalışmalarına olanak sağlamaktadır.

 


4.ISI İLETİM EĞİTİM SETİ

İletim ile ısı transferi, bir maddenin daha yüksek ısı enerjisine sahip parçacıklarından daha düşük ısı enerjisine sahip parçacıkları arasındaki etkileşim ile gerçekleşir. Isı iletiminin temel ilkelerinin deney düzeneği üzerinde uygulanması, lineer ve radyal ısı iletimi ve katıların ısı iletim katsayısının belirlenmesi bu deney düzeneği ile mümkündür.  

 

 


5.DOĞAL VE ZORLANMIŞ ISI TAŞINIM EĞİTİM SETİ

 

Taşınım ile ısı transferi , katı yüzey ile akışkan arasında gerçekleşen ısı aktarımının bir çeşididir. Akışkan içindeki akımlar aracılığı ile ısı aktarılır. Doğal ve zorlanmış taşınım deney düzeneği, dikdörtgen kesitli dikey bir kanal, güç kontrol ünitesi, kanal içerisine yerleştirilmiş bir fan, kanal içerisine yerleştirilebilen farklı tipteki yüzeyler, sıcaklık sensörleri ve hız ölçerden oluşmaktadır. Kontrol ünitesi sayesinde hedef yüzeylere verilen ısıl güç ayarlanabilmektedir. Aynı şekilde fan tamamen kapatılabilmekte veya değişik devirlerde dönüşü sağlanarak kanal içerisinde değişik hız değerleri elde edilebilmektedir. Ayrıca kanal içerisine farklı geometrilere sahip yüzeyler monte edilebilmekte, bu yüzeylere verilecek ısıl güç ile kanal havasından daha yüksek bir sıcaklığa ulaşmaları sağlanabilmektedir. Bu sıcaklık farkı yüzey ile hava arasında taşınımla ısı transferine sebebiyet vermektedir.

 


YARDIMCI EKİPMANLAR VE SENSÖRLER

 


1.KONTROL VE VERİ TOPLAMA SİSTEMİ

Cihazın Kullanım Amacı: Fiziksel olayların ölçümlerini yapma ve bunları analiz etmek için kullanılan sensörlerden gelen verileri kaydetme süreci için kullanılan cihazdır.


 

2.TORKMETRE



Cihazın Kullanım Amacı: Tork transdüserleri (torkmetre), şaftın bir torkuna karşılık gelen burulmayı (Yüzey kesme gerilimi) bir elektrik miktarına (Voltaj) dönüştürür ve daha sonra kayar halka, fırça, döner transformatör ve foto iletimi yoluyla çıkış sinyalleri verir. Bu sinyalleri ölçen cihazdır.

 


3.YÜK HÜCRESİ

Cihazın Kullanım Amacı: Yük hücresi, üzerine etki eden bir yükü veya kuvveti elektronik bir sinyal haline dönüştüren bir sensör veya bir dönüştürücüdür.