Dekan'ın Mesajı  

 

Havacılık ve Uzay Bilimleri, içinde en güncel bilgi, bilim ve teknolojik uygulamaları barındıran nadir çalışma alanlarından biridir. Alan içindeki gelişmeler diğer mühendislik alanlarındaki teknik gelişmeleri kamçıladığı gibi, ülkelerin bağımsızlık ve egemenliğinde pekiştirici ve vazgeçilemez bir role sahip olmaktadır.

 

Fakültemiz Öğretim Üyelerinin çoğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunu ve hem yurt dışında saygın kuruluşlarda araştırma ve eğitim tecrübesine sahip hem de TUSAŞ, TÜBİTAK SAGE gibi firmalarda bilfiil görev almış veya halen almakta olan veya bu firmalar ile projeler yapan akademisyenlerdir.

 

Laboratuvarlarımız, ülkemizin öncü Savunma Sanayi kuruluşları ve dünyanın saygın Üniversiteleriyle görüşmeler yapılarak, sıfırdan en yüksek teknolojiye sahip en yeni ve güncel cihazlar ile donatılmış, dünyanın dört bir yanındaki araştırma enstitüleri ile üniversiteleri kıskandıracak düzeydedir. İki yıl gibi kısa bir süre içerisinde TÜBİTAK, TÜBİTAK SAGE ve TUSAŞ gibi firmalar tarafından desteklenen ve/veya bu firmalar ile ortak projelere imza atılabilmiştir. Laboratuvarlarımızla ilgili daha detaylı bilgilere web sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

Eğitim-Öğretimde, planlamalarımız, Üniversite ve Fakültemizin misyon ve vizyonları çerçevesinde eğitim dili 100% İngilizce olarak ve öncelikle ülkemizin Havacılık ve Uzay alanındaki ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde, Ülkemizin öncü Savunma Sanayi kuruluşlarıyla görüşmeler yapılarak şekillendirilmiştir. TUSAŞ, TEİ, ASELSAN, ROKETSAN, TÜRK HAVA YOLLARI TEKNİK, vb. firmaların tamamı ile görüşülmüş, bu firmaların yeni mezun mühendislerden beklentileri, hali hazırdaki yeni mezun mühendis personellerinde eksik olarak görülen konular doğrudan ders olarak eklenecek şekilde müfredatlarımız hazırlanmıştır. Öğrencilerimizin tamamı 7+1 uygulamalı eğitim modeli kapsamında mezun olmadan önceki son dönemlerinde iş yerinde uygulamalı eğitim alacaktır. Yine, Bölümümüzde, ülkemizde pek rastlanmayan yenilikçi modül eğitim sistemi uygulanmaktadır. Bu hususta modül eğitim sistemiyle ilgili açıklayıcı videolarımızı izleyebilirsiniz.

 

Genel olarak, bütün bu söz edilen uygulamalar ile mezunlarımızın sektörde “ARANAN MÜHENDİSLER” olmalarını sağlamak için ne gerekiyorsa yapılmış ve yapılmaya da devam edecektir. Hatırlatmak isteriz ki 2023 yılı Haziran ayında açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu, "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri” verilerine göre ortalama kazancın en yüksek olduğu bölümler sıralamasında 2. sırada Uçak Mühendisliği, 1. sırada Pilotaj gelmektedir.

 

Bu gerçekler Üniversitemiz ve Bölümümüze olan ilgi noktasında da olumlu yansımıştır. Uçak Mühendisliği Bölümümüz, 2022 yılında ilk defa Lisans düzeyinde öğrenci kabul etmesine rağmen Üniversite Sınavında en yüksek 24 492. en düşük 61 194. sıralamaya sahip başarılı öğrenciler tarafından tercih edilerek 100% doluluk oranına ulaşmıştır. Yine 2022 yılında, benzer şekilde sınırlı sayıdaki Yabancı Uyruklu Öğrenci kontenjanımıza 500’ün üzerinde yabancı uyruklu öğrenci başvurmuştur.

 

Geçen sene Üniversitemizi tercih eden Öğrencilerimizden şu anda 1. Sınıfa kayıtlı olan öğrencilerimizin %90’dan fazlası hali hazırda yurt dışın firmalarda staja kabul edilmiş, öğrencilerimiz şu anda vize alım süreçlerindedir. Buna göre, modül eğitim sistemine sahip yenilikçi eğitim modelimiz, güçlü akademik kadromuz ve ileri teknoloji laboratuvar altyapılarına sahip olmamızın meyvelerinin şimdiden toplanmaya başlanmış olduğu düşünülebilir, çünkü Uçak Mühendisliği Bölümümüz öğrencilerinin çarpıcı bir şekilde tamamına yakını, Üniversitemiz bünyesinde henüz 1 yıllık eğitim sonrasında bile yurt dışında staja kabul edilebilmiştir.

 

 

Siz de “arayan” değil “aranan mühendislerden” olmak istiyorsanız Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü’nü tercih edebilirsiniz.

 

                                                                                                                                               Dekanlık